Brouwersdam
Ik was het laatste weekend van de kerstvakantie naar de Brouwersdam geweest, ik zag er een helehoop coole kustvogels. We gingen ook nog naar de vluchthaven van Neeltje Jans, voor een zeer zeldzame soort. Die zeer zeldzame soort vertel ik op het laatst.
Toen we aankwamen zagen we al een aantal hele mooie vogels, hier de vogels die we zagen:
Scholekster
De eerste vogels die we zagen waren scholeksters, misschien niet heel zeldzaam. Ze liepen rustig te foerageren tussen het slib. Je kon de lange oranje snavels goed zien. Er liepen nog veel meer steltlopers rond, de tweede steltloper die we zagen was de:
Wulp
Ik was wel blij dat we de wulp zagen, dit was de enige wulp die we zagen op de Brouwersdam. Het was een vrouwtje. Je kan het verschil tussen vrouwtje en mannetje maar aan een kenmerk herkennen, het vrouwtje heeft een veel langere snavel dan het mannetje. Deze wulp had een reusachtige snavel, dus het was een vrouwtje.
Zilverplevier
We waren best blij met deze soort, want hij komt niet heel veel voor op de Brouwersdam. Hij liep rustig te foerageren bij de vloedlijn. Je kon zijn grootte goed zien.
Klik hier voor meer info over de zilverplevier.
Steenloper
Daarna zagen we ineens een groepje van drie steenlopertjes. Je kon ze heel makkelijk bekijken. Ze liepen redelijk dichtbij tussen de stenen. Je kon duidelijk zien dat ze veel kleiner zijn dan de zilverplevier.
klik hier voor meer info over de steenloper.
Tureluur
De tureluur is meer een weidevogel dan een kustvogel. Maar we zagen hem toch wel echt rondscharellen op het wad. De tureluur is een hele mooie vogel. De oranje poten en snavel springen er meteen uit.
Rotgans
We zagen twee hele mooie rotganzen. ze zaten tussen de stenen. Ze lieten zicht van heel dichtbij bekijken, ik heb hele mooie foto's kunnen maken. Je kan de rotgans herkennen aan zijn zwarte nek en hoofd.
Daarna liepen we het strand op en zagen we de:
Stormmeeuw
We zagen een stormmeeuw op het strand. Je kon hem duidelijk herkennen aan zijn gele hoofd. Hij liep tussen kokmeeuwen. Je kon heel duidelijk zien dat de stormmeeuw groter was.
Middelste zaagbek
We zagen onze eerste middelste zaagbek al heel snel. Ze zwommen redelijk dichtbij. Het was een vrouwtje. We zagen later nog veel meer middelste zaagbekken (mannetjes) Je kan de middelste zaagbek herkennen aan zijn zwarte hoofd. Het mannetje heeft een grote kuif. Het vrouwtje is bruin. Beide kan je herkennen aan hun zaagbek.
klik hier voor meer info over de middelste zaagbek.
Toen gingen we naar een ander strand, en daar vonden we de:
Drieteenstrandloper
De drieteenstrandloper is mijn lievelings vogelsoort. Ik vond het dus ook erg leuk om hem te zien. Je kan deze soort herkennen aan zijn witte en grijze verenkleed. De drieteenstrandloper is een redelijk kleine strandloper.
klik hier voor meer info over de drieteenstrandloper.
Eider
We zagen ook een reusachtige groep eiders op het water. Ik had wel gedacht dat we deze soort zouden zien. Het was een gemengde groep van mannetjes en vrouwtjes. Je kan eiders herkennen aan zijn witte verenkleed met hun zwarte hoofd (mannetje) Vrouwtjes zijn helemaal bruin. De eider is een hele grote eendensoort.
klik hier voor meer info over de eider.
IJseend
Tijdens het weekend weg zagen we twee zeldzame soorten. De IJseend was er één van. De IJseend was ons grote doel, eerst konden we hem niet vinden, maar later na veel geduld was het eindelijk gelukt! Het was een prachtig mannetje. Mannetjes IJeenden kan je herkennen aan hun mooie lange staart en hun witte verenkleed. Vrouwtjes zijn meer bruin, een herkenbaar kenmerk aan het vrouwtje, is haar witte wang.
klik hier voor meer info over de ijseend
Als laatst gingen we nog naar de Spuisluis, en daar zagen we de:
Paarse strandloper
Het was redelijk laat, we gingen naar de Spuisluis. We wouden namelijk heel graag paarse strandlopers zien, en het was gelukt! We zagen een rustende groep van ongeveer 10 strandlopertjes. Verder liepen er ook nog steenlopers rond. Ook zagen we onze eerste zeehonden van het weekend. Je kan de paarse strandloper herkennen aan zijn grijze verenkleed.
klik hier voor meer info over de paarse strandloper.
Toen was het alweer avond, het einde van een hele mooie vogeldag. Met als hoogtepunt, de ijseend!
De volgende dag was het was het weer heel slecht. Er zat een pacifische parelduiker op 45 minuten rijden. We twijfelden enorm. We zijn er toch maar heen gegaan.
Pacifische parelduiker
Een lifer! Nog nooit eerder had ik de pacifische parelduiker gezien. Het was ook de eerste keer dat hij in Nederland was gezien. Het was heel makkelijk om hem te vinden, want je zag een helehoop auto's en vogelaars. Aan het begin zwom hij heel ver weg, maar later zwom hij steeds dichterbij. Het weer was verschikkelijk, het regende en het waaide. De foto's zijn ook niet heel mooi geworden. De pacifische parelduiker lijkt heel erg op de normale parelduiker. Er is eigenlijk maar een verschil en dat is:
- De normale parelduiker heeft een witte vlek op zijn buik, dat heeft de pacifische niet.
Hier mijn foto:
![]() |
Hier zie je de foto, je ziet duidelijk geen witte vlek op de buik. |
Dat was mijn pagina over het weekendje weg bij de Brouwersdam! ik hoop dat je veel leesplezier hebt gehad.