Kemphaan
Ik ga jullie info geven over de kemphaan, de kemphaan is een typische Nederlandse weidevogel. Ik vind de kemphaan zelf niet zo heel mooi.
Kenmerken
Zoals je al eerder hebt gelezen, is de kemphaan in typische hollandse weidevogel, soms zit deze soort ook op het wad of bij andere watergebiedjes, later meer info over het leefgebied.
De kemphaan is een redelijk grote steltloper, groter dan de tureluur, zwarte ruiter en groenpootruiter. Deze soort is wel kleiner dan de grutto en wulp. Als het voorjaar is, zijn kemphanen het mooist (mannetjes) dan hebben ze een heel opvallend wit verenkleed, helaas heb ik hier geen foto van. De vrouwtjes zijn wat minder onopvallend (zie foto) De vrouwtjes zijn vooral bruin, op de vleugel van de vrouwtjes heb je wel een duidelijk gevlekt patroon.
Helaas gaat het niet zo goed met de kemphaan in Nederland, dat komt doordat zijn leefgebied langzaam verdwijnt. Helaas staat deze soort ook op de rode lijst.
Leefgebied
Zoals je al eerder las, is deze soort een weidevogel. De kemphaan voelt zich ook helemaal thuis in het moeras. Ook kan je deze soort vinden bij kleinere waterplasjes (inlagen)
Hier een lijstje met alle provincies van Nederland, achter iedere provincie staat een gebied waar de kemphaan graag zit:
- Limburg, Groote peel, Nationaal park de grote peel is een moerasgebied waar vaak groepjes kemphanen te zien zijn. De kemphanen zitten er vaak het hele jaar door.
- Noord-Brabant, Brabantse Biesbosch, In dit grote moerasgebied zitten ook het hele jaar door kemphanen, ook leuke soorten die je hier kan zien zijn de visarend en zeearend.
- Zeeland, Groede de Blikken, hier zitten heel veel weidevogels (grutto, tureluur, wulp, watersnip en kievit) Ook zitten hier heel vaak kemphanen.
- Noord-Holland, Texel, op Texel zitten een helehoop weidevogels en andere steltlopers, ook de kemphaan zit hier veel. Als je graag kemphanen wilt zien (niet op een eiland) moet je naar het Landje van Gruijters gaan.
- Zuid-Holland, Zoetermeer, Nieuwe Driemandpolder, Op dit grote gebied met veel water en moeras, vallen soms eilandjes droog, op die eilandjes zitten graag steltlopers waaronder de kemphaan.
- Friesland, Lauwersmeer, Dit is één van de beste gebieden in heel Nederland. Op het Lauwersmeer zitten heel veel steltlopers, ook heel veel kemphanen. Ook zitten hier veel zeearenden en slechtvalken. In de zomer maak je kans op de wielewaal.
- Drenthe, De Onlanden, Bij dit gebied grenzend aan Groningen (stad) zitten heel veel steltlopers, de kemphaan zit hier ook graag. Dit gebied licht net in Drenthe.
- Groningen, Zuidlaardermeer, Hier zitten heel veel steltlopers, het is een moerasgebied. Het is ook een aantrekkelijk gebied voor moerassterns, dit is het enige gebied waar de witwangstern broedt (in Nederland) Ook worden hier soms nog zeldzamere witvleugelsternen gezien. Natuurlijk broeden hier ook zwarte sterns. Ook is dit een belangrijk broedgebied voor de geoorde fuut.
- Overijssel, Zwolle, Vreugderijkerwaard, Dit is een gebied waar vrij weinig zit als het water hoog is, als het water laag is komen er eilandjes tevoorschijn, daar zitten graag kemphanen, grutto's en tureluurs op. Toen ik er was zag ik ook de steltkluut, visarend en zeearend.
- Gelderland, Arkemheen, Dit is misschien wel een van de belangrijkste weidevogelgebieden van Nederland. Hier hebben weidevogels genoeg voedsel om te vinden, en genoeg plek om te broeden. Dit is een belangrijk gebied voor de kemphaan, bonte strandloper, grutto, tureluur en wulp ook zitten hier vaak watersnippen. Als je gelukt hebt zie je ook nog een roodhalsgans (dat geluk heb ik een keer gehad 😁)
- Utrecht, Eempolders, Dit grote weidevogel gebied is cruciaal voor weidevogels, heb gebied trekt kemphanen, grutto's, tureluurs, watersnippen, wulpen en andere strandlopers aan (bonte strandloper, kleine strandloper)
- Flevoland, Oostvaardersplassen, één van de grootste moerasgebieden van Nederland, bij de Oostvaardersplassen zitten heel veel steltlopers, waaronder de kemphaan. Je hebt de meeste kans om deze soort te zien bij kijkhut de zeearend, helaas is deze hut niet open tijdens broedseizoen. Ook heb je kans op de zeearend, waterral en baardman.
Tip: Zoek naar een groepje vogels, de kemphaan zit graag in groepjes, slapend en foeragerend.
Verschillen met andere steltlopers
Deze soort lijkt een beetje op de tureluur, hier krijg je een lijstje met verschillen:
- De tureluur is kleiner
- Als het voorjaar is, hebben de mannetjes een opvallende witte borst / buik
- De kemphaan heeft geen oranje snavel
Nu krijg je nog twee foto's te zien (van de tureluur en kemphaan) om te vergelijken:
![]() |
Kempaan |
![]() |
Tureluur |
Dat was mijn pagina over de kemphaan.