Kievit
De kievit is de meest algemene weidevogelsoort van Nederland, je ziet ze haast in elk weiland en in elke polder. Je kan ook kieviten zien bij en in de buurt van de zee. Hier krijg je een pagina te lezen over de kievit.
![]() |
Hier zie je een kievit |
Weidevogel
De kievit is de meest voorkomende weidevogelsoort van Nederland, Maar ook deze weidevogel is kwetsbaar. Heel veel weidevogels zijn kwetsbaar. Hier een lijstje met een paar kwetsbare weidevogels
- Grutto
- Tureluur
- Scholekster
- Graspieper
- Veldleeuwerik
- Watersnip
Omdat het zo slecht gaat met de scholekster is er dit jaar het jaar van de scholekster georganiseerd.
Leefgebied
Kieviten komen niet / nauwelijks voor bij de zee, maar wel bij polders en overgestroomde karrenvelden. Tussen kieviten leven ook vaak goudplevieren, want ze leven in het zelfde gebied. Ze zoeken dan ook als groep voedsel. Je ziet kieviten haast overal staan. Je hoeft ook alleen al op de snelweg te rijden en je ziet al een kievit. Je zal niet denken dat het daarom zo'n kwetsbare soort is.
Kenmerken
De kievit is een plevier. Het ziet er niet uit als een plevier, maar het behoort wel tot de soortgroep plevieren. Je kan zien dat het een plevier is aan zijn gedrag, als ze aan het foerageren zijn zie je ze steeds een stukje rennen en dan in de grond pikken voor wormen en andere insecten. In Maart en ook een stukje van april maken ze indrukwekkende baltsvluchten, dat ziet er als volgt uit: Ze gaan eerst hoog in de lucht vliegen, en daarna gaan ze piepen en naar beneden.
Ze hebben in maart ook een duidelijk oranje / bruine onderbuik. Natuurlijk kan je ze ook herkennen aan de kuif. Verder is de kievit te herkennen aan de glans over de vleugel.
Geluid
De kievit zingt, daar heeft deze vogel ook zijn naam aan te danken. De kievit zingt het beetje hetzelfde als het witgatje.
Gevaren voor kieviten
Kieviten hebben veel gevaren, al vanaf hun geboorte. Als ze nog in het ei zitten kunnen ze platgereden worden door en trekker of een oogstmachine. Als kuikentje heb je gevaar, want veel roofvogels lusten kuikens en meeuwen lusten ook wel een kuikentje. Als je groot bent heb je eigenlijk geen kans om opgegeten te worden door roofvogels en andere vogels. Het enige gevaar voor de kievit is dan de vogelgriep. De vogelgriep komt niet heel erg voor bij kieviten, maar als kievit heb je nog steeds kans om het te krijgen.
Verschillen met andere weidevogels
De kievit is makkelijk te herkennen, maar van veraf kan hij wel op andere soorten lijken, hier lees je de verschillen van twee soorten die een beetje op de kievit lijken.
De twee vogelsoorten zijn de scholekster en de zilverplevier, eerst de verschillen met de scholekster:
- De scholekster heeft een rode snavel
- De scholekster heeft een langere snavel
- De kievit heeft een kuif, en scholekster niet
- De scholekster heeft geen glans in zijn verendek.
Nu de verschillen met de zilverplevier:
- De zilverplevier heeft een grijze vleugel
- De zilverplevier heeft een zwart buikje wat doorloopt tot het hoofd
- Het winterkleed van de zilverplevier is helemaal grijs
- De zilverplevier heeft tussen de vleugel en de buik en witte streep/
Dat waren de verschillen.
Dit was het einde van deze pagina, ik hoop dat je veel geleerd hebt over de kievit (: